fbpx

TIEDOTE 13.11.2019 Hiilijalanjälki kiinnostaa makeisten ostajia Halva haluaa irti öljystä

Hiilijalanjälki kiinnostaa makeisten ostajia Halva haluaa irti öljystä. Vastuullisuus on noussut perheyritys Halvan tärkeimpien arvojen joukkoon. Se on yksi syy siihen, miksi Halvan makeistehtaassa toteutetaan nyt laaja energiaremontti.
Suomessa on satoja suuria kiinteistöjä ja tuotantolaitoksia, joita lämmitetään edelleen öljyllä. Makeisvalmistaja Halva ei enää halua kuulua tähän joukkoon.
Halvan tavoitteena on, että sen tuotannon päästöt ja hiilijalanjälki pienenevät selvästi. Pitäjänmäellä sijaitsevan lakritsi- ja salmiakkitehtaan energiaremontti leikkaa neljänneksen tuotannon hiilijalanjäljestä. Lisäksi Halva suunnittelee pakkaavansa jatkossa maailman parhaat lakritsinsa kierrätysmuovista tai jopa sellupohjaisesta muovista tehtyihin pakkauksiin.
”Meille on tärkeää, että vastuullisuus näkyy muuallakin kuin puheissa ja tavoitteissa. Haluamme päästä näiden asioiden kanssa ripeästi liikkeelle”, kertoo Halvan toimitusjohtaja Jean Karavokyros.
Halva valmistaa kaikki lakritsinsa ja salmiakkinsa Helsingin Pitäjänmäellä. Alun perin vuonna 1956 rakennettua tehdasta on laajennettu vuosien varrella useaan otteeseen.
Tehdasta on näihin päiviin saakka lämmitetty öljyllä. Nyt alkavassa energiaremontissa öljy korvataan kaukolämmöllä. Samalla valaistus ja ilmanvaihto modernisoidaan ja lämpöä otetaan aiempaa enemmän talteen.
Halvan tehtaan energiaremontin toteuttaa LeaseGreen, jonka laskelmien mukaan energiatehokkuustoimenpiteet pienentävät makeistehtaan hiilijalanjälkeä 23 prosenttia. Investointi maksaa itsensä takaisin alle neljässä vuodessa.
Jean Karavokyros myöntää, että kustannustehokkuudella on merkitystä. Silti hiilijalanjäljen pienentyminen on henkilökohtaisesti hänelle ja myös yritykselle kaikkein tärkeintä. Karavokyroksen mukaan vastuullisuus ja ympäristökuormituksen vähentäminen ovat ehdoton edellytys sille, että yritykset voivat jatkossa toimia.
”Mitä nopeammin saamme tehtyä vastuullisuutta parantavia konkreettisia toimenpiteitä, sen parempi. Siitä on myös kaupallista hyötyä, jos olemme näissä asioissa muita edellä”, Karavokyros kertoo.
Halvalla on huomattu, että nuoremmat kuluttajat ovat entistä tarkempia siinä, että he ostavat vastuullisesti tuotettuja tuotteita. He tutkivat yrityksen taustoja ennen ostopäätöksiä.
”Tämä näkyy myös karkkihyllyllä. Siksi on äärimmäisen tärkeää, että yrityksen tausta ja perusta ovat kunnossa.”

Lämpimät kesät eivät ole poikkeuksia
Karkkien tekeminen on lämmintä työtä. Lakritsipadat ja karkkimassan kuivaamiseen käytettävät kuivatushuoneet luovuttavat ympärilleen paljon lämpöä.
Salmiakkimassa valetaan maissilautoihin tehtyihin kuvioihin, minkä jälkeen laudat viedään kuivumaan. Erillisissä kuivaushuoneissa on noin 60 astetta lämmintä. Lämmön ansiosta salmiakkien rakenne muuttuu muutamassa vuorokaudessa oikeanlaiseksi.
Lakritsi puolestaan valmistetaan keittämällä. Valmis taikina puristetaan muotoonsa, jäähdytetään ja leikataan palasiksi.
”Erityisesti kesäisin olosuhteet ovat välillä haastavia, kun meidän toiminta tuottaa niin paljon lämpöä”, toimitusjohtaja Karavokyros kertoo.
”Henkilökunnan hyvinvointi ja työskentelyolosuhteet ovat meille erityisen tärkeitä. Siksi on hienoa, että energiaremontti pienentää tuotannon lämpökuormaa ja parantaa tuotannon olosuhteita.”
Jean Karavokyroksen kaima perusti lähes 90 vuotta sitten veljensä Michaelin kanssa makeistehtaan, joka valmisti halvaa perinteisen reseptin mukaan. Muutamia vuosia myöhemmin valikoimiin tuli muitakin makeisia. Nykyisin Halva on Pohjoismaiden johtavia lakritsinvalmistajia, ja noin kolmannes sen tekemistä lakritsi- ja salmiakkimakeisista menee vientiin.
Karavokyros kiittelee hyvin alkanutta yhteistyötä LeaseGreenin kanssa.
”Suunnittelu ja yhteistyö ovat menneet sujuvasti. Prosessi on ollut kokonaisvaltaisesti erittäin toimiva – ja olemme tavanneet suunnittelijoiden kanssa riittävän usein.”
Monessa osassa rakennetuissa kiinteistöissä on usein haasteena se, että talosta löytyy monenlaista tekniikkaa, joka ei toimi yhteen parhaalla mahdollisella tavalla. Se on suunnittelijoille tuttua.
”Ensi töiksemme me menimme lämmönjakohuoneeseen ja selvitimme putkia seuraamalla, minne kaikki haarat päätyvät. Kokonaiskuvan saaminen vaati tavallista enemmän työtä,” kertoo suunnittelua johtanut projektipäällikkö Sanna Mattila LeaseGreeniltä.
”Jatkossa kiinteistön olosuhteiden hallinta on paljon helpompaa, kun monet toiminnot automatisoituvat. Aikaisemmin kaikkien järjestelmien ohjaus on toteutettu yksikkösäätimillä, joiden asetuksia on muutettu henkilökunnan kommenttien ja huoltomiesten omien aikataulutusten mukaan.”
LeaseGreenin toimitusjohtaja Tomi Mäkipelto pitää Halvan asennetta arvokkaana. Hän uskoo, että Halvan tuotanto on mahdollista muuttaa kokonaan hiilivapaaksi.
”Halvan makeistehtaan energiaremontti on ollut meille kiinnostava ja haastava projekti. Olemme päässeet hyödyntämään meidän suunnittelijoiden laajaa kiinteistö- ja prosessitekniikan osaamista”, Mäkipelto sanoo.
”On harvinaista, että meidän energiaremonttikohteessa otetaan käyttöön kaukolämpö. Kuten Halvan tapaus osoittaa, että kaukolämpö on joissakin kohteissa oikein hyvä lämmitysmuoto.”
Lisätietoja

Toimitusjohtaja Jean Karavokyros, Halva, +358 40 754 5456
Toimitusjohtaja Tomi Mäkipelto, LeaseGreen, +358 50 370 4092