18.10.2016 Suut makeiksi Halvasta

Tänäänkin moneen kotiin ostetaan Halvan maukasta makiaa.

Halvan makeishistorian perinne alkoi yli 85 vuotta sitten. Yrityksen perustajaveljeksillä Jean ja Michael Karavokyroksella oli kreikkalaiset juuret. Halvan makeistehdas sai alkunsa ja nimensä ensimmäisestä tuotteestaan Halvasta vuonna 1931.

Muutaman vuoden jälkeen laajennettiin muihin makeisiin. Lakritsin ja suositun lakumaton valmistus alkoi 1951. Oma tehdasrakennus Pitäjänmäkeen valmistui 1957 ja yrityksen nimeksi tuli Oy Halva Ab. Tänä päivänä tehdas on yksi pohjoismaiden johtavia lakritsin valmistajia. Salmiakin valmistus alkoi 1960.

Toisen sukupolven edustaja Fokion Karavokyros luovutti Halvan johdon pojalleen Jean Karavokyrokselle 2003. Toiminta laajentui uusin valmistevarasto- ja toimistotiloin Vantaan Pakkalassa. Lakumaton ja perinteisen lakritsin ohella Halva tunnetaan myös Vanhoista autoista sekä erilaisista makeissekoituksistaan. Uusia tuotteita tehdään jatkuvasti.

Toimitusjohtaja Jean Karavokyrosin mukaan perinteinen halva pitää yhä pintansa: ”Kulutus on ollut vakaa viime vuosien aikana, tällä hetkellä se on jopa kasvussa. Halvaan on tutustuttu kotona lapsena ja perinteitä on jatkettu sitten omassa perheessä. Useat tutustuvat halvaan Kreikan matkallaan. Olemme tuoneet tuoteperheeseen uuden maun, mustikan yhdistäen perinteisen suomalaisen marjan kreikkalaiseen tuotteeseen.”

Uutuuksina toimitusjohtaja mainitsee suklaakuorrutetut lakritsit makuina salmiakki sekä hedelmä ja marjat: ”Jouluksi tuomme erilaisia lakritsituotteita lahjapakkauksissa ja uusia lakritsimakuja, kuten piparkakku. Pehmeät joulumarmeladit ovat erikoisosaamistamme.”

Karavokyros on ylpeä siitä, että Halva on edelleen kotimaisessa omistuksessa oleva perheyritys ja tuotanto on Suomessa: ”Se on aina ollut meille tärkeää.”

Makeisveron poistuminen 2017 on toimitusjohtajan mieleen: ”Veron poistuminen merkitsee meille hallinnollisen työn vähentymistä ja parantaa myös makeisten kilpailukykyä lähellä olevien tuoteryhmien kuten keksien suhteen. Ne eivät ole olleet makeisveron alaisia. Samankaltaisia tuotteita kohdellaan jatkossa verotuksessa samalla tavalla. Poistamme hinnoistamme makeisveron ja hinnat laskevat.”

Kirjoittanut: Juha Laitalainen

Ilmestynyt Helsigin aluelehdissä