fbpx

7.1.2016 Sävellä & voita 1000 €

Hyvän jinglen resepti

Yli nelikymmenvuotias ”Tänään ostetaan Halvan maukasta lakritsaa” tuo mieleen yhä Halvan herkullisen lakritsin

Tuttu sävel tuo mieleen muistoja, makuja ja mielikuvia. Tarttuva melodia riittävän usein toistettuna jää mieleen ja luo pysyvän muistijäljen. ”Tänään ostetaan Halvan maukasta lakritsaa” on monille sukupolville nostalgisia makeismuistoja herättävä jingle. Halva kutsuu nyt kaikenikäiset intohimoiset musiikinharrastajat muokkaamaan alkuperäissävelmästä versiota tälle vuosituhannelle. 

”Tänään ostetaan Halvan maukasta lakritsaa” -jingle eli mainoslaulusävelmä on tuttu niin nuorille kuin varttuneemmillekin, ja se muistuttaa yhä kotimaisen brändin maukkaista ja laadukkaista lakritsimakeisista. Tarttuvan sävelmän alkuperäisesittäjänä toimi yhdysvaltalainen laulukvartetti Delta Rhythm Boys, jonka kansansuosio Suomessa oli alkanut esiintymisestä Linnanmäen huvipuiston avajaisissa vuonna 1950.

Sävelmän isä on erityisesti jingle-mainosmusiikin tekemiseen erikoistunut, suomalainen jazz-legenda ja säveltäjäKaarlo ”Kalle” Kaartinen. Jingle-Charles-nimelläkin tunnetulla Kaartisella on Teoston mukaan nimissään 339 teosta. Halva-jinglen lisäksi hänen tekemistään sävelmistä monille tuttuja klassikoita ovat esimerkiksi ”Ajatar on Forumissa”, Veikkaus-teema sekä Risella-riisi-jingle.

– ”Tänään ostetaan Halvan maukasta lakritsaa” syntyi 1970-luvun alkupuolella. Kappaleen esittäjäksi valikoitui maailmanlaajuisesti tunnettu yhdysvaltalainen Delta Rhythm Boys, joka oli noussut Suomessa kansansuosikiksi. Varsinainen kappale saatiin nauhoitettua yhdessä päivässä, kertoo Kalle Kaartinen tutun jinglen synnystä. Nauhoitus ei kuitenkaan sujunut kommelluksitta:

– Matalaäänisen bassolaulaja Lee Gainesin ääni sai nauhoitusstudiossa käytetyn mikrofonin resonoimaan niin voimakkaasti, että se hajosi. Jouduimme odottamaan joitakin tunteja, jotta sopiva korvaava mikki löydettiin ja pääsimme jatkamaan nauhoitusta.

Pohtiessaan hyvän jinglen reseptiä Kaartinen summaa:

– Yksinkertainen ja tarttuva sävel jää ihmisen mieleen helposti, sillä liian monimutkainen tunnus vaatii paljon keskittymistä. Tämä yhdistettynä riittävään määrään mainoksen toistoja luo mieleenpainuvan melodian.

Halva Remix -kilpailu kutsuu musiikin ystävät tuunaamaan klassikkojingleä

Halva Remix kutsuu kaikenikäiset musiikin ystävät luomaan oman sävellysversionsa Halvan tutusta tunnuskappaleesta. Kilpailussa on mahdollisuus muokata alkuperäissävelmästä uusi versio tälle vuosituhannelle vaikkapa pop-, punk-, rock-, rap- tai muussa genressä. Valmis kilpailuteos ladataan kilpailuaikana (11.12.2015–5.2.2016) kampanjasivustolle joko mp3-tiedostona tai musiikkivideona Youtuben kautta.

Moderoinnin läpäisseet teokset pääsevät yleisöäänestykseen, joka järjestetään kampanjasivustolla 8.2.–29.2.2016.  Voittaja valitaan yleisöäänestyksen tulosten sekä Halvan raadin mielipiteiden perusteella 11.3.2016. Sävellyskilpailun pääpalkinto on 1000 euroa.

– Kilpailun myötä toivomme kuulevamme runsaasti erilaisia sovituksia tutusta jinglestä. Halva on ollut osa suomalaisten herkutteluhetkiä lähes 85 vuoden ajan jatkuvasti uudistuen ja suomalaiseen makuun sopivia makeisia tarjoten. Jingle-kilpailun avulla kuluttajat pääsevät osoittamaan meille, miltä Halva kuulostaa 2010-luvulla, toteaa Halvan toimitusjohtaja Jean Karavokyros.

Viestintä ja haastattelupyynnöt:
Rianno Communications Oy
Karri Harju
044 201 1077, karri.harju@rianno.fi

Lisätietoja: 
Oy Halva Ab
Tanja Mäntymäki, markkinointipäällikkö
0400 183 311, tanja.mantymaki@halva.fi
Valimotie 27, 01510 Vantaa