Tänään ostetaan Halvan maukasta lakritsaa
Suomiruoka matkustaa jälleen Unkariin

26.11.2010

Sami Garam matkustaa jälleen Unkariin viemään suomalaista ruokakulttuuria paikallisille, siellä asuville suomalaisille sekä kansainvälisille vieraille. Tänä vuonna hän lähtee matkan jo kuudetta kertaa ja saa jälleen mukaansa ison lastin suomalaisten ruoka-alan yritysten tuotteita. Tavoitteena on esitellä suomalaista ruokakulttuuria ja sen hienoja tuotteita, jotka ovat Garamin kokemuksen mukaan täysin kilpailukykyisiä kansainvälisillä markkinoilla. Tänä vuonna matkaan lähtee juustoja niin Valiolta kuin Juustoportiltakin, lihatuotteita Chef Wotkinsilta, Lagerblad Foodsilta ja Sallan Villiporolta. Mätitarjonta on jo useana vuonna ollut Äyriäistukun heiniä ja makeisiakin mukaan on pakattu, tällä kertaa Halvan tuotteita ja legendaarisia Tupla-patukoita. Suomalaisesta leipäkulttuurista vastaa Vaasan leipomot. Joitakin tuotteita vielä näidenkin lisäksi lähtee matkaan, lanttua, puolukkaa ja muutamia muita suomalaisia raaka-aineita, joita ei Unkarista löydy. OPAn sähkösavustin on jo legenda Meridienissä ja paikalliset kokitkin ovat vähitellen oppineet, ettei suomalaiseen jouluruokaan tule paprikaa, ei edes koristeeksi.

Le Meridien Budapest hotel järjestää Suomiviikon mainetta niittäneessä Bourbon- ravintolassaan. Garam vierailee hotellin keittiössä valmistaen siellä hotellin omien kokkien kanssa suomalaisia ruokia monipuolisista buffetruuista a la carte- annoksiin. Viikon mittaan tapahtumassa ehtii käydä viitisensataa vierasta. Tämän vuoden erikoisilta on paikallisen viinitilallisen kanssa yhteistyössä järjestettävä viiden ruokalajin maistelumenu. Myös Itsenäisyyspäivän cocktailtilaisuus sekä perinteikkäät sunnuntaibrunssit ovat mukana viikon kalenterissa, puhumattakaan ranskalaisen listan kyljessä tarjottavista Suomiherkuista.

Sami Garam matkustaa Budapestiin joulukuun ensimmäisellä viikolla. Hänestä on unkarilaisen median silmissä tullut Rovaniemen Joulupukin oma kokki. Vuodesta toiseen heidät vastaanotetaan Budapestin lentokentällä lapsikuoron voimin ja suurin seremonioin sekä lehdistötilaisuuksin. Sami toimii tarkkaan ottaen joulupukin käsimatkatavaroiden kantajana lentokoneesta laskeuduttaessa, mutta kokkitakki päällään hän vie samalla ylpeänä suomalaisen ruuan sanomaa maailmalle. Poliisisaattue saattaa Joulupukin virallisen auton hotellille, valkoparta ja kokki kyydissään, suurlähettilään kulkiessa omalla virka-autollaan mukana.

Samin mukaan lähti myös muutama kilo Halvan maukasta lakritsaa!

Oy Halva Ab | Valimotie 27 | 01510 Vantaa | P. (09) 774 6200 | Google map