Oy Halva Ab

Halvan makeishistoria ja perinteet alkavat jo yli 85 vuoden takaa, 1930-luvun Euroopasta. Yrityksen perustajaveljeksillä Jean Karavokyroksella ja Michael Karavokyroksella oli kreikkalaiset juuret. Halvan makeistehdas sai sekä alkunsa että nimensä ensimmäisestä tuotteestaan halvasta vuonna 1931.

Tarina kertoo, että Karavokyroksen veljekset jättivät teini-ikäisenä kotimaansa Kreikan ja sen talouden kurimuksen taakseen ja lähtivät rohkeasti ulkomaille etsimään töitä. He olivat kuulleet muilta sukulaisiltaan että varakkaassa Pietarissa tilanne oli täysin erilainen ja, että sieltä löytyy varmasti töitä. Varmuuden vuoksi isoäiti laittoi suvussa kulkeneen halva-reseptin pojille mukaan, jotta pojilla olisi jotain suuhunpantavaa makeanhimon yllättäessä.

Matka oli pitkä ja uuvuttava, olivathan veljekset alaikäisiä. He olivat kuitenkin päättäneet onnistua ja halusivat paremman elämän kuin mitä Kreikka tuolloin pystyi tarjoamaan. Saavuttuaan Pietariin he löysivätkin nopeasti töitä paikallisesta elintarviketehtaasta. Ilokseen he huomasivat, että kreikkalaista kansallisherkkua halvaa löytyi myös Pietarin kaupoista. Vielä ei siis tarvinnut itse alkaa halvaa keittämään.

Venäjän sisällissodan aikana he joutuivat pakomatkalle. Mietittyään mihin suuntaan heidän pitäisi lähteä, he valitsivat lähimpänä sijaitsevan naapurimaan eli Suomen.

 

 

1922 Veljekset saapuivat Suomeen ja päättivät jäädä pääkaupunkiin Helsinkiin etsimään töitä. He tekivät erilaisia hanttihommia ja panivat merkille, että myös Suomessa halva-tuote oli tunnettu ja suosittu. Isoäidin reseptille olisi selvästi käyttöä.

1927 Veljekset päättivät kokeilla yksityisyrittäjyyttä ja aloittivat erään yhtiökumppanin rahoittamana halva-tuotteiden valmistuksen entisessä maitokaupassa Meritullinkadulla Kruunuhaassa. He käyttivät Kreikasta mukanaan tuomaansa reseptiä, jota he jatkojalostivat pikkuhiljaa erilaisiksi halva-tuotteiksi.

1931 Tuotteet menestyivät ja muutamassa vuodessa he pystyivät ostamaan yhtiökumppaninsa ulos ja veljekset perustivat oman yrityksen, Oy Itämainen Halvatehdas Ab:n jatkamaan Halva-tuotteiden valmistusta. Tästä alkoi oman yrityksen tarina. Muutaman vuoden jälkeen yritys aloitti toiminnan laajentamista muihin makeistuotteisiin. Ensin tuli marmeladit, sitten kovat karkit, lakritsi, viinikumimakeiset jne. Yritys on myös valmistanut mehuja, pop cornia, suklaapusuja ym. 

1942 Yritys muutti Helsingin vanhimpaan kivitaloon, Sederholmin taloon Aleksanterinkadulle.

1943 Yrityksen nimi muutettiin Oy Itämainen Halvatehdas-Orientaliska Halvafabriken Ab:ksi.

1940 Sodan aikana makeistuotanto jouduttiin keskeyttämään raaka-ainepulan vuoksi. 40-luvun lopussa saatiin taas sokeria, jolloin makeistuotantoa voitiin jatkaa. Halva-tuotantoa varten raaka-aineita ei kuitenkaan vielä silloinkaan saatu, jonka takia aloitettiin kovien karkkien, erityisesti tikkukaramellien, valmistus.

1951 Lakritsituotteiden valmistus alkoi.

1957 Oma tehdasrakennus valmistui Pitäjänmäkeen, Helsinkiin.

1957 Yrityksen nimeksi tuli Oy Halva Ab.

1960 Salmiakkituotteiden valmistus aloitettiin.

1969 Tehdasrakennusta laajennettiin. Tilojen määrä kaksinkertaistui.

1980 Tehdasrakennusta laajennettiin jälleen. Lisää kerroksia rakennettiin.

1985 Toinen sukupolvenvaihdos tapahtui ja Fokion Karavokyros siirtyi Halvan johtoon.  Fokion aloitti uransa Halvassa jo vuonna 1967.

1986 Uudet korkeavarastotilat rakennettiin tehtaan taakse.

1993 Täysautomaattinen täytteettömän lakritsin valmistuslinja otettiin käyttöön.

2003 Kolmas sukupolvenvaihdos tapahtui ja johtoon astui nuorempi Jean Karavokyros. Toimintaa laajennettiin uusiin toimitiloihin Pakkalaan Vantaalle. Osa tuotannosta,  valmistuotevarasto ja toimisto siirrettiin uusiin tiloihin.

2003 Tunnustuksena pitkäaikaisesta kehitystyöstä Inspecta myönsi vuonna Halvalle ISO 9001 -standardin mukaisen laatusertifikaatin. Sertifikaatti kattaa yrityksen koko liiketoiminnan.

2004 Inspecta myönsi Halvalle myös ISO 14001 ympäristösertifikaatin. Laatu- ja ympäristösertifikaatit osoittavat, että yritys on sitoutunut toimintansa jatkuvaan parantamiseen ja kehittämiseen paremman laadun saavuttamiseksi ja että ympäristönäkökohdat ovat yritykselle ensiarvoisen tärkeitä.

2008 Uusi täytelakritsilinja otettiin käyttöön. Nyt yritys valmistaa myös täytelakritsia täytteettömän lakritsin lisäksi.

2013 Inspecta myönsi halvalle ISO 22000 tuoteturvallisuussertifikatin.

2015 Halva on tehnyt jatkuvasti työtä tuoteturvallisuuden tason nostamiseksi. Toiminta täyttää nyt entistä tiukemmat tuotetekniset vaatimukset. Yrityksen toiminta täyttää FSSC 22000 –standardin vaatimukset ja näin ollen tämä korkeampaa tuoteturvallisuustasoa osoittava sertifikaatti on myönnetty Halvalle kesäkuussa 2015.